northerm logo

Møt mannen bak HAT – redningsmann Einar Fossli i Norsk Luftambulanse

28/12/2023

1038

Einar Fossli på en Northerm HAT demo stand

Einar Fossli er mannen som lanserte idéen om HAT (Hypothermia Active Treatment). Han jobber til daglig som redningsmann i Norsk Luftambulanse, og er selve hjernen bak det nyutviklede produktet vårt. Les hvordan idé ble til virkelighet, basert på Einar’s egne erfaringer.

-Hva inspirerte deg til å komme opp med idéen til HAT?

-Hypotermi er et problem som kan påvirke sykelighet og dødelighet for syke og skadde pasienter. Jeg mener personellet prehospitalt, der det er mulig, har et ansvar for å levere pasientene med normal kroppstemperatur. Jeg var nysgjerrig på om vi prehospitalt gjør det vi kan for å hindre utilsiktet hypotermi. Jeg hadde positive praktiske erfaringer fra operasjonsavdelingen med å konservere hals og hode med forvarmede tepper for å redusere pasientens varmetap. Samtidig opplevde jeg at det prehospitalt var lite fokus på bruk av aktiv varme. Tilbudet vi hadde til hodeplagg var veldig varierende.

Det å være kald er ubehagelig på samme måte som det er ubehagelig å være kvalm og/eller ha smerter. Å gi en kald pasient aktiv varme er viktig for lindring og god omsorg, samtidig som en ønsker å bidra til å redusere sykelighet og dødelighet.

Noen pasienter trenger av og til evakuering ut av krevende miljø. Noen ganger må pasienten evakueres underhengende eller heises ut med helikopter, eller på forskjellige typer evakueringsplattformer på bakken som gjør pasienten utsatt for hypotermi. Jeg så det også som gunstig å kunne kombinere HAT med hjelm, hørselsvern, annen lue, hette, sovepose etc.

-Hvorfor akkurat dette fokuset rundt hode- og nakkeregionen?

Hodet til pasienten er veldig ofte tilgjengelig for personellet som skal behandle pasienten - og en en del pasienter har tildekket mye av kroppen, men ikke hodet. Vi har også store blodårer på halsen som frakter blod til og fra hodet, også når pasienten blir kaldere. Dette gir ofte en mulighet til raskt å kunne starte aktiv oppvarming sentralt. HAT kan i mange tilfeller tas i bruk med en gang en har fått tilgang til pasienten, før pasienten er etablert på en båre der det er lettere å etablere annen aktiv varme. Selv om en bruker HAT er det vesentlig at det tilføres varme på overkropp, og det er summen av alle passive og aktive varmetiltak en gjør som gir resultater.

-Hva skiller HAT fra andre eksisterende produkter som forebygger Hypotermi?

Andre aktive varmeprodukter som styres elektrisk med en termostat (feedback loop) er nokså like prinsipielt i oppbygningen, men disse produktene er i hovedsak designet for bruk på overkroppen. HAT skiller seg derfor ut ved av den varmer nakke/hals og samtidig gir passiv isolasjon til hodet. Tradisjonelt så har det også vært brukt en del utstyr til aktiv oppvarming som ikke har medisinsk godkjenning. Gjennom forskjellige case reports og case series, så er det beskrevet flere brannskader etter improvisert eller bruk av ikke godkjent utstyr til aktiv oppvarming. Med å bruke medisinske godkjente produkter ihht IFU, som har gått igjennom strenge kriterier for å bli godkjent, vil det trolig bivirkningene av behandlingen reduseres.

Ofte så må det prehospitalt prioriteres ganske nøye hva slags utstyr en skal ha i den primære utstyrs-satsen basert på størrelse og vekt. HAT er såpass liten at personellet kan ha den i bagen sammen med annet utstyr eller i en jakkelomme på vei til pasienten.

-Kan du fortelle litt om veien fra idé til virkelighet? Hvordan ble HAT en realitet?

Etter at jeg fikk idéen så presenterte jeg den for stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA). De hadde tro på idéen og vi startet et samarbeid. Vi brukte et firma som heter Malsen Medical til å gjøre en vurdering av om dette var et medisinsk produkt. De var tydelige på at det var det.

SNLA har som formål at produktet skal hjelpe pasientene, uten at det skal tas ut noen økonomisk profitt. Men vi ønsket å få produktet på markedet. For å realisere idéen så trengte vi et firma som var fremoverrettet og som ønsket og utvikle og selge produktet. Vi ble kjent med at Minitech AS hadde ca. 20 års erfaring med salg av produkter som gir aktiv varme. Dette var interessant og etter et par innledende møter mellom SNLA, Malsen Medical og Minitech AS, var samarbeidet etablert. Etter dette har vi målbevisst jobbet sammen for å utvikle HAT til det produktet det er i dag.

Hvilke forventinger har du til HAT?

Jeg håper HAT sammen med andre aktive og passive hypotermiforebyggende tiltak kan bidra til at flere pasienter får den behandlingen de trenger for å opprettholde og/eller gjenvinne normal kroppstemperatur når de blir levert til sykehus.